Red Bull Street Downhill: het nieuwste extreme sports bike event?

Waarom zou je op straat fietsen als het ook op de stoep kan? Nou ja, stoep. En waarom zou je afstappen voor een trap of ruim langs muren en lantarenpalen naar beneden sjeezen met grote snelheid als dat niet hoeft? Of schansspringen over mensen en honden?

In Chili kunnen ze er wel wat van. Daar wordt een creatieve downhill wedstrijd georganiseerd voor de echte waaghalzen. In een favela van de havenstad Valparaiso scheuren mountainbikers met ware doodsverachting naar beneden over smalle stoepen, langs muren, springend over schansen, hopelijk heelhuids aankomend bij de finish. En dit alles onder het toeziend oog van duizenden toeschouwers.

Als ik dit als Red Bull zou zien, zou ik het wel weten. De Red Bull Street Downhill, het nieuwste spektakel van de fabrikant van energy drinks. Dit is nou echt een evenement dat bij het merk zou passen. Echte extreme sports. Giet er een commercieel sausje over heen en je hebt weer een echte publiekstrekker zoals de Air Race en de Crashed Ice events.

Alleen wordt het moeilijk om zoiets in Nederland te organiseren. In ons land met onze nette stoepen en weinig hellingen is het vinden van een geschikte locatie lastig. Dat kun je wel oplossen door kunstmatige obstakels in het parcours in te bouwen maar dan verliest het evenement zijn puurheid. Ook een lange helling of berg ontbreekt. Alhoewel, als je mensen echt dood wilt krijgen, moet je ze de Keutenberg laten afdalen bij het Limburgse Valkenburg.

Daal zelf mee met een biker en ervaar de spanning van de downhill op http://vimeo.com/9970489 (met dank aan @jtilstra voor de link).

Plaats een reactie