De sportvereniging als schoonmaker van de (Tilburgse) wijk

Gemeenten bezuinigen steeds vaker op het schoonmaken van straten, wegen, parken en parkeerplaatsen. Hoe kunnen we er dan toch voor zorgen dat onze wijken schoon blijven en mensen daardoor een veiliger gevoel ervaren en kunnen leven in een prettiger leefklimaat? Laat de sportvereniging meehelpen de wijk schoon te houden!

Neem nou Tilburg-West. Op een aantal plaatsen, waaronder het Westerpark, de Westermarkt en het Paletplein, is deze wijk niet direct de schoonste wijk van Tilburg te noemen. Met name de wekelijkse markten leveren veel zwerfafval op. Daarnaast kent deze wijk met de Kruidenbuurt en het centrum van het Zand een focusgebied en een aandachtsgebied met gevarieerde sociaal-maatschappelijke problematiek. In deze gebieden zijn diverse interventies opgezet om de leefbaarheid en veiligheid te verbeteren.

In deze wijk zitten ook een aantal (grotere) sportverenigingen: de twee turnverenigingen, de tennisvereniging en de voetbalvereniging zij samen al goed voor een 1300-1400 leden. Ook vind je er 20 studenten sportverenigingen met zo’n 1600 leden. In de Verenigingsmonitor 2014 geeft driekwart van deze verenigingen aan de financiële situatie als knelpunt te zien. Extra financiële middelen zijn dus welkom.

De vraag is dan ook: waarom betrekken we de sportverenigingen niet bij het schoon houden van de wijk waarin zij gevestigd zijn? De gemeente stelt een deel van het schoonmaak budget beschikbaar aan de sportverenigingen in de buurt die hun leden inzetten om de wijk mede schoon te houden. De sportverenigingen mogen dan zelf bepalen of zij de inkomsten gebruiken voor de algemene begroting van hun vereniging, zij hiermee extra activiteiten financieren voor teams (teamuitje, toernooien) of individuele leden of zij (een deel van) de inkomsten uitbetalen aan de leden die meehelpen met schoonmaken als vrijwilligersvergoeding.

Deze werkwijze kan een aantal voordelen hebben:

  • de leden houden hun eigen wijk mede schoon en zullen dan waarschijnlijk ook hun eigen wijk minder snel bevuilen
  • de sociale cohesie en betrokkenheid kan vergroot worden als ook ouders en familie van jeugdleden meehelpen
  • de vereniging en de leden houden er extra financiële middelen aan over
  • de vereniging neemt een grotere verantwoording op maatschappelijk vlak in wat kan bijdragen aan een grotere bekendheid, beter imago, meer leden e.d.
  • de gemeente is wellicht goedkoper uit door de schoonmaak deels uit te besteden in plaats van zelf te blijven doen
  • de gemeente, in dit geval Tilburg, voldoet aan zijn eigen doelstellingen door burgers meer te betrekken bij de stad en hun wijk en de participatie verder te vergroten

En wellicht dat voor een dergelijk project ook nog sponsoren gevonden kunnen worden in de commerciële hoek (schoonmaakmiddelen, schoonmaakbedrijven e.d.) die op deze manier hun maatschappelijke steentje bijdragen.

Een win-win-win situatie voor de sportvereniging, de wijk en de gemeente.

Plaats een reactie