De Sportkliko: stimulering van sport en beweging op de basisschool

Vorig schooljaar is in Breda de Sportkliko geïntroduceerd. De Sportkliko is een ‘echte’ kliko gevuld met spelkaarten en materialen waarmee laagdrempelige spelletjes gespeeld kunnen worden. Het is een middel waarmee een school of instantie kinderen leert bewegen en spelen. Hiermee kan het samenspelen, de creativiteit van de kinderen, de zelfstandigheid en het plezier van bewegen worden verbetert. Bovendien wordt de algemene spelkennis van kinderen verbreed waardoor ze in hun eigen vrije tijd hier ook gebruik van kunnen maken. Het is een ideaal middel om tijdens de pauzes meer spel en beweging op het schoolplein te krijgen. En als een kind een actieve pauze heeft gehad, kan dat een positief invloed hebben op de schoolprestaties.

Sportkliko

De spellen in de Sportkliko zijn voor kinderen van groep 1 t/m 8. Het zijn simpele spelletjes waarmee een wat oudere generatie is grootgebracht, maar waar de jeugd van nu waarschijnlijk nog niet mee in aanmerking is gekomen. Denk daarbij aan spelletjes als ‘Anne-Maria koekkoek’, ‘Fopbal’, ‘Knuffeltikkertje’ en ‘Boomverwisselen’.

Uit reacties van scholen die reeds gebruik maken van de Sportkliko wordt deze als een aanwinst is voor de scholen: “Kinderen komen rustiger binnen nadat ze intensief gespeeld hebben in de pauze.” en “Kinderen die normaal stil zitten doen nu wel mee!” en “Yes, de Sportkliko is er weer!

Inmiddels staan de Sportkliko’s op veel scholen in Breda, maar ook bij organisaties voor opvang na school. Een leuke, en eenvoudig te regelen, manier om kinderen aan het bewegen te krijgen.

Plaats een reactie